Edmiston Jones

Central Nowra
Medical Centre

This medical practice operated in two neighbouring buildings; one was originally a post-war residence and the other purpose-built consulting rooms constructed in the 1980’s.

The owners sought to achieve efficiencies with a comprehensive medical centre, accommodating general practitioners and specialists under one roof.

Program

Two separate practices combined to form a Medical Centre

Floor area

540 sq. m

Type

Site

Junction Street, Nowra, NSW

The Requirements

A new reception and waiting areas, as well as access compliant toilets, were designed to link the two altered existing buildings. The
consolidation of the two sites rationalised car parking and servicing while also overcoming fire separation issues to satisfy the building
code.

The Solution / Outcomes

All good design solutions tackle problems head on turning liabilities into assets. In this case, the challenge of merging different floor levels and disparate rooflines was overcome by creating a dramatic glazed foyer that gives focus to the medical centre entry from the street. The two-storey gabled structure neatly bridges the existing buildings while acknowledging the scale of nearby historic buildings in the heritage precinct.

LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com